Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » CIEKAWOSTKI » Jakie ziarna kawy wybrać? I dlaczego mają smak pomarańczy lub kokosa?

Jakie ziarna kawy wybrać? I dlaczego mają smak pomarańczy lub kokosa?

Data dodania: 04-08-2022 Wyświetleń: 738


Gorzka, słodka, mocna, słaba...smak naszej porannej kawy nie tylko zależy od sposobu zaparzenia, ale przede wszystkim od rodzaju ziaren jakich używamy. Teoretycznie na świecie występuje około 60 gatunków kawowca, ale w praktyce liczą się tylko dwa Arabica i Robusta.


Kawowiec
Kawowiec to drzewo osiągające nawet 15m wysokości w naturalnym środowisku, na plantacjach przypomina ono bardziej krzew, ponieważ jest przycinane na wysokości już 2m. Kilka razy do roku pojawiają się na nim białe kwiatuszki, które po zapyleniu zamieniają się w czerwone owoce i to właśnie w tych małych owockach w środku znajdują się dwa ziarna przedzielone szwem.

Arabica
To właśnie ten rodzaj ziaren kawy zdominował niemal 70% rynku i jest to najstarsza oraz najbardziej ceniona przez smakoszy odmiana. Czym charakteryzują się te szlachetne ziarenka? Są one długie i płaskie, a przez ich środek przechodzi szew w kształcie litery "S".
Kawa zaparzona z tych ziaren jest łagodna i aromatyczna, w smaku wyczuwalna może być lekka kwaskowatość, a sensoryczne nuty smakowe to korzenne lub czekoladowe - jest to również uwarunkowane od regionu pochodzenia ziaren. Arabica charakteryzuje się dość niską zawartością kofeiny, waha się pomiędzy 0,9 a 1,7%.

Kawowiec, który daje ten rodzaj ziaren, związany jest z dużymi trudnościami związanymi z jej uprawą. Roślina ta jest bardzo wrażliwa na wszelkie zmiany klimatyczne, musi być uprawiana w warunkach tropikalnych powyżej 900m.n.p.m. , tak więc duża wilgotność i temperatura około 30 stopni Celsjusza to warunki bez których ten kawowiec nie da sobie rady. Głównie wyróżnia się odmiany z plantacji brazylijskich i „other milds”, które uprawiane są najczęściej w Kolumbii, Indiach, a także na Jawie, Sumatrze i Karaibach.

Robusta
To rodzaj ziaren kawy zajmujący niemal w całości pozostałą część rynku. Ziarna Robusty są owalne i posiadają prosty szew. Wyczuwalny jest ostry, gorzkawy posmak. Najczęściej uprawia się ją w środkowej części Afryki i Wietnamie.
Jedną z głównych różnic jest między innymi wyższa zawartość kofeiny, która czasami może sięgać prawie 5%.Ta właściwość coffea Canephora, bo tak inaczej nazywa się Robustę, sprawia, że chętnie dodaje się ją do Arabiki, by napar poza wyjątkowym smakiem był też znacznie bardziej pobudzający.
Drzewa tego gatunku kawowca są znacznie bardziej odporne na warunki klimatyczne, a także owocują częściej niż Arabika.

Inne rodzaje ziaren kawy
Arabika i Robusta to najbardziej znane gatunki ziaren kawy, jednak nie jedyne. W sklepach możemy się spotkać jeszcze z Liberiką i Excelsą, ale nie są one tak aromatyczne jak dominujące rodzaje. Zaletą Liberyki jest na pewno wysoka wydajność, ponieważ jej ziarna osiągają znacznie większe rozmiary. Jest ona wykorzystywana jako domieszka w niskiej jakości kawach lub kawach rozpuszczalnych.

Jak aromatyzuje się ziarna kawy?
Jest to bardzo prosty proces,  Kawę praży się w specjalnym piecu - kiedy ziarna wysypuje się z niego, spryskuje się je wodą z dodatkiem olejku aromatycznego. Ziarna kawy w tej fazie procesu najlepiej absorbują wilgoć i aromat - dlatego utrzymuje się on tak długo.
Oczywiście smak zależy od tego jakie jakości ziarna wsypujemy do pieca i jakimi olejkami je spryskujemy.

W naszym sklepie znajdziesz kawy aromatyzowane do których wykorzystujemy ziarna kawy Columbia Excelso, natomiast olejki spełniają odpowiednie normy i są pozyskiwane zgodnie z normami bezpieczeństwa i higieny.


• Gdzie przechowywać kawę?
  Aromat kawy ulatnia się kiedy ta wystawiona jest na działanie wilgotnego powietrza i promieni słonecznych.

Jak przechowywać kawę?
  Ziarna utrzymują dłużej aromat niż kawa zmielona, dlatego miel tylko tyle ile potrzebujesz w danej chwili. 

Jak nie przechowywać kawy?
  Nie przetrzymuj kawy w lodówce; jej wyjęcie spowoduje nagłe osadzenie się wilgotności na ziarnach, a w efekcie szybsze ulatnianie   aromatu.

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii CIEKAWOSTKI
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ