MATCHA - "Magiczny Proszek"
Prawie od dekaty matcha cieszy się dużą popularnością wśród zwolenników prowadzących zdrowy i świadomy tryb życia na całym świecie. Wiele osób uzupełnia swoją codzienną dietę przez jej stosowanie i rozpowszechnia jej dobry wpływ i korzyści na ciało i umysł.
CO TO jest matcha?
Chodź herbata pochodzi z chin od ponad 800lat jest ważnym elementem japońskiej kultury z którą przeważnie jest kojarzona. Dzięki buddyjskim mnichom trafiła ona właśnie do Japonii i uznaje się, że to właśnie Japończycy udoskonalili jej uprawę. Ten zielony proszek zasłynął w kraju Kwitnącej Wiśni dzięki sztuce ceremonialnego przyrządzania herbaty, zwanego „chanoyu” Wykorzystuje się ją również szeroko jako dodatek do różnych potraw.
Odpowiedzmy więc czym właściwie jest matcha. To nic innego jak sproszkowana zielona herbata(Camellia sinensis). Uprawiana jest jednak nieco inaczej niż normalnie. Na około miesiąc przed zbiorem, krzewy herbaciane przeznaczone na matchę chroni się przed dostępem światła. Proces ten pozwala na uzyskanie unikalnego składu surowca. W porównaniu z tradycyjną zieloną herbatą, matcha bogatsza jest w antyoksydanty. Zawiera m.in. większe ilości kofeiny i L-teaniny. Zielona herbata matcha po uprzednim usunięciu łodyg i żyłek, poddawana jest mieleniu na drobny jasnozielony proszek. Pijąc go spożywamy całe liście zielonej herbaty. Dzięki temu nasz organizm otrzymuje wszystkie składniki w niej zawarte, w tym: aminokwasy, błonnik, minerały, witaminy i liczne przeciwutleniacze. Wykazano, że w przypadku tradycyjnie parzonej herbaty jedynie do 20% z tych substancji jest wchłanianych przez organizm.
WŁAŚCIWOŚCI MATCHY – dlaczego jest lepsza od zielonej herbaty i kawy?
Właściwości matcha są zbliżone do tych, które prezentuje zielona herbata. Jednak dzięki wyższej koncentracji antyoksydantów jej wpływ na funkcjonowanie organizmu jest zdecydowanie silniejszy. Badania dowodzą, że efekt przeciwutleniający, jaki wywiera matcha jest najwyższy spośród wszystkich dostępnych herbat. Główne związki aktywne w niej obecne to polifenole, m.in. katechiny, w tym galusan epigallokatechiny (EGCG), w przypadku którego wykazano liczne korzyści prozdrowotne. Udowodniono, że działa on silnie przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo, a efekt przeciwutleniający jaki wywiera jest blisko 100 raz wyższy niż w przypadku witaminy C! Podkreśla się ponadto niezwykle korzystny wpływ EGCG w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, m.in. w zapobieganiu miażdżycy.
Podobnie jak zielona kawa, tak i matcha może wspomagać proces odchudzania, ponieważ stymuluje procesy metaboliczne, a także reguluje poziom cukru we krwi. Poza tym ma też niezwykle pozytywny wpływ na układ nerwowy. Związane jest to z wysoką zawartością aminokwasu o nazwie L-teanina. Wykazano, że związek ten może pobudzać fale alfa w mózgu, towarzyszące odczuwaniu głębokiej relaksacji i ogólnego dobrego samopoczucia.
Przygotowanie naparu.
W japońskiej tradycji przygotowanie naparu z matchy ma ceremonialny charakter, trwający nawet godzinę. Do zaparzania używane są specjalne miseczki (Chawan), łyżeczki bambusowe (Chasaku) oraz bambusowa miotełka (Chasen). Zagotowaną wodę schładza się do 80°C. Łyżeczką odmierza się odpowiednią ilość herbaty, a miotełka słyży do dokładnego wymieszania proszku z wodą aż do powstania gęstej zielonej piany.
JAK SMAKUJE matcha?
Jeśli matcha jest dobrej jakości Matcha - herbata zielona w proszku | CAPPUCCINO (herbataczykawa.pl) jej smak będzie intensywny, delikatnie cierpki, ale też z pewną dozą słodyczy. Wiele osób określa go jako „morski”, co z pewnością jest wynikiem dużej zawartości chlorofilu, występującego także w algach.
SKUTKI UBOCZNE matchy?
Choć zasadniczo matcha, podobnie jak tradycyjnie parzona zielona herbata, uznawana jest za bezpieczną, spożywanie jej w nadmiernych ilościach może powodować pewne skutki uboczne. Należą do nich: zaburzenia ze stronnych przewodu pokarmowego(bóle brzucha, biegunka), a także bóle głowy, nadmierne pobudzenie oraz rozdrażnienie.
Przeciwskazaniem do stosowania matcha herbata jest okres ciąży. Z pewną dozą ostrożności powinny podejść do niej także osoby cierpiące z powodu anemii. Kluczowe jest w tym przypadku zachowanie odpowiedniego odstępu pomiędzy posi
łkiem (najlepiej 1-2 godziny) a wypiciem szklanki matchy, ponieważ, podobnie jak zwykła zielona herbata, może zaburzać przyswajanie żelaza.
INNE zastosowania matchy.
Matcha może być dodawana do wypieków, lodów, galaretek czy koktajli, nadając im intensywnie zielony kolor. Matcha cieszy się coraz większą popularnością jako składnik kosmetyków, zwłaszcza tych o działaniu przeciwstarzeniowym i detoksykującym. Jej dobroczynne właściwości wpływają na procesy regeneracyjne skóry, dostarczając witamin i mikroelementów oraz regulując wydzielanie serum.
Herbata to drugi zaraz po wodzie najpopularniejszy napój na świecie. Istnieje wiele odmian herbat, jednak za najzdrowszą uważana jest herbata zielona, a największe stężenie dobroczynnych substancji znajdziemy właśnie w matchy. Regularne picie tego napoju może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii CIEKAWOSTKI