Prowincja Sri Lanka - czyli skąd nasz Ceylon?
Większość naszych czarnych aromatyzowanych herbat jest na bazie Cejlon BOP1, według Nas jest to najlepsza herbata, która spełnia funkcje podstawy czarnych mieszanek herbacianych. Poznajmy bliżej pochodzenie tej klasycznej, a zarazem pysznej herbaty.
Skąd pochodzi herbata Cejlon?
Herbata Cejlońska jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej pożądanych gatunków herbat na świecie. Pochodzi ze Sri Lanki , a swoją nazwę zawdzięcza właśnie temu miejscu, ponieważ do 1972 roku wyspy i kraje w Azji Południowo-Wschodniej miały wspólną nazwę – Cejlon. Sri lanka mieści się w Azji Południowej, gdzie są idealne warunki do wzrostu i rozwoju poprzez ciepły klimat. Choć herbatę cejlońską zbiera się cały rok, najlepszymi do tego miesiącami są luty, marzec, sierpień oraz wrzesień. Na wyspie nadal liście zbiera się tradycyjnie, ręcznie zrywane są tylko dwa górne listki i pączek, a proces ich obróbki jest ściśle przestrzegany. Wszystko, by herbata z Cejlonu była zawsze najlepszej jakości.
Etapy obróbki liści herbaty Cejlońskiej.
- ręczny zbiór dwóch pierwszych liści oraz pączka,
- więdnięcie - liście są rozkładane, by część wody z nich naturalnie odparowała,
- rolowanie liści, które dzięki delikatnemu naruszeniu struktury zaczynają proces oksydacji,
- studzenie i odrzucanie ewentualnych zepsutych liści,
- właściwa oksydacja,
- podgrzanie liści do ponad 90 stopni C, aby je wysuszyć,
- sortowanie liści ze względu na wielkość,
- oczyszczanie liści z ewentualnych zanieczyszczeń i zgrubiałych łodyg,
- testowe parzenie próbek herbaty, aby upewnić się, że spełnia standardy,
- pakowanie herbaty.
Jakie są właściwości Cejlonu?
Herbata herbacie nie równa. Cejlon jest posiadaczką flawonoidów, niesamowicie pomocnych w spowolnieniu starzenia się organizmu, poprzez wychwytywanie i neutralizację wolnych rodników. Katechiny, jakie znajdują się w cejlońskiej herbacie dobrej jakości, pozytywnie oddziałują na zdrowy wygląd i samopoczucie. Napar z cejlońskiej herbaty pozwala obniżyć ciśnienie i poziom cholesterolu dzięki zawartych w niej flawonoidach, wspomaga w prawidłowym krążeniu, przeciwdziała zawałom serca i postepowaniu miażdżycy. Wzmacnia również nasze naczynia krwionośne i minimalizuje występowanie zakrzepów krwi.
Herbata z tego regionu jest wspaniałą alternatywą dla kawy, dzięki obecności teiny świetnie pobudza bez żadnych skutków ubocznych i złego wpływu na serce i układ krążenia. Ponadto zawiera też cenne składniki takie jak witaminy B2 i K czy teobrominę oraz teofilinę, dzięki czemu ma działanie moczopędne.
Co oznacza BOP1?
Skrót BOP1 (Broken Orange Pekoe) oznacza łamane liście z dodatkiem liści pochodzących z wierzchołków, natomiast cyfra 1 oznacza najwyższą jakość herbaty.
Jest to herbata dająca mocny i pełny napar o intensywnym aromacie tak typowym dla herbat cejlońskich, dlatego według Nas dzięki swojemu mocnemu aromacie idealnie nadaje się do bazy mieszanek herbacianych.
Dlaczego Cejlońskie takie wyjątkowe?
My bazujemy na cejlońskiej herbacie w mieszankach herbacianych, natomiast cejlońskie herbaty ciekawie smakują również z odrobiną mleka i łyżeczką miodu. Osobom, które lubią pić słodką herbatę, proponujemy wypić ją z dodatkiem cukru brzozowego tj. ksylitolu.
Napar herbaty Cejlonu BOP1 stosowany jest także jako doskonały dodatek do ciast.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii CIEKAWOSTKI